Pentru restaurarea usilor din lemn mai intai trebuie facuta o analiza minutioasa a defectelor de material sau de finisaj care trebuiesc remediate.
Daca usa sufera defecte superficile ale finisajului (lacului sau vopselei) functie de gravitate se pot restaura. O usa de interior de lemn care are mici defectiuni sau crapaturi ale stratului protector se rectifica doar pe portiunile respective astfel se va proceda la slefuirea (hartie abraziva) manuala a locatiei respective si refacerea cu bait, grund, lac respectiv vopsea a portiunii slefuite.
Daca insa suparafata usilor de lemn este grav afectata prezentand decojiri masive ale lacului respectiv vopselei se va proceda la decaparea (indepartarea) totala a lacului sau vopselei. Decaparea se va face ori prin slefuire (procedeu foarte greu dar ideal), ori cu ajutorul unor solutii decapante (se cumpara de la raionul vopsele) sau in cel mai rau caz daca nu reusesc primele doua variante se decapeaza cu o lampa de gaz (flacara). La oricare din variante se va slefui pana la obtinerea unei suprafete uniforme dupa care se va acoperii suprafata lemnoasa cu bait, grund, lac sau vopsea.
Exista posibilitatea de acoperire a lemnului din usi cu lac sau vopsea cu ajutorul pensulei, rolei sau prin pulverizare (pulverizarea necesita experienta).
Pentru restaurarea partii lemnoase si feronerii este de preferat sa va angajati un specialst care sa va remedieze aceste probleme.
Daca considerati ca totul este prea greu si prea complicat apelati la specialisti in domeniu.